De fascinatie voor water is mij als schipperskind, met de paplepel ingegoten.
Wanneer ik langs de Oosterschelde loop is het water geen dag hetzelfde, er is altijd beweging, , soms stil, kalm, soms wat kleine rimpelingen en af en toe flinke woeste golven. Allerlei verschillende factoren zijn van invloed op de beweging van het water en het leven in en op het water.
Zo is het in ons leven precies hetzelfde, soms zitten we in een heerlijk rustige fase, kabbelt het leven gewoon door, af en toe ontstaat er wat beroering en soms ervaren we een enorme storm in ons leven. Allerlei invloeden buiten ons hebben invloed op ons leven.
Al deze facetten van de beweging van het water maar ook in ons leven hebben zijn nut, we vinden de storm niet altijd even prettig maar wanneer we afstand kunnen nemen van de emoties die we in de storm ervaren en open en eerlijk kijken , kan het flink opruimen, daar waar we vast zaten weer beweging brengen. Ervaringen die we op doen, gebeurtenissen buiten ons persoonlijke leven hebben invloed op hoe wij ons leven ervaren.

Binnen in ons lichaam is er ook altijd beweging, eten wordt omgezet in voedingsstoffen, zenuwen en hormonen geven signalen door om het lichaam letterlijk in beweging te krijgen.

Zelfs in ons denken en handelen is beweging, in de loop der jaren gaan we anders over bepaalde zaken denken en brengen we verandering in de wijze waarop we dingen benaderen en tot uitdrukking brengen. Zienswijzen van anderen kunnen onze zienswijze veranderen.

Beweging is in feite noodzakelijk, stilstaand water gaat op den duur stinken, blijven wij stilstaan in onze ontwikkeling, gedrag, denkpatronen en geven we ons lichaam geen beweging dan kan dit problemen op gaan leveren op fysiek, emotioneel en/of energetisch niveau.

Voet reflexolgie en lichaamsmassage brengen het lichaam weer in beweging. Afvalstoffen worden afgevoerd, doorstroming van het bloed en lymfestelsel wordt verbeterd, bewustwording van lichaam en geest worden gestimuleerd. Vanuit rust kan nieuwe beweging ontstaan.