Hormonen zijn boodschapperstoffen die in kleine hoeveelheden worden afgegeven door kliercellen, zij worden via inwendige secretie direct afgegeven aan het bloed zodat ze via het bloed naar die plaats in het lichaam worden vervoerd waar zij op dat moment nodig zijn.

De hormoonklieren zorgen voor afgifte van hormonen zodat de spijsverteringsorganen hun werk kunnen doen,  zij regelen de groei van het beenderenstelsel en  botopbouw,  zij geven signalen af aan het zenuwstelsel zodat we letterlijk in beweging kunnen komen,  en kunnen reageren op situaties. Zij beïnvloeden de stofwisseling , bloeddruk, in feite alle lichaamsprocessen.

Hormonen vormen tevens de verbinding tussen lichaam en geest, zij hebben een grote invloed op ons gevoel van welbevinden, ons gedrag en karakter.

De hormonen werken niet alleen aan de totstandkoming van de door aanleg bepaalde vorm van de mens tijdens de ontwikkeling, maar ook daarna, aan het behoud van de reeds ontwikkelde organen. Er zijn organen die de eenmaal bereikte graad van ontwikkeling slechts behouden als zij voortdurend het hormoon krijgen toegevoerd, die voor hun ontwikkeling noodzakelijk zijn.

Door allerlei factoren kunnen er verstoringen ontstaan binnen het hormonaal stelsel .

Bijvoorbeeld  door  stress,voeding,  medicatie, ziekte, zwangerschap, de overgang, omgevingsfactoren, emotie etc.
Behandeling van de reflexzones van de hormoonklieren op de voeten kan een middel zijn om het hormonaal systeem te verbeteren en/of te herstellen.

Hormoonbehandeling via  voet -reflextherapie

Bij de hormoonbehandeling worden de epifyse, hypofyse en hypothalamus, schildklier, thymus, het hart, de alvleesklier, geslachtsklieren en de bijnieren via de reflexzones op de voeten gestimuleerd.

Een hormooncyclus ‘massage’ bestaat uit een cyclus van 5 behandelingen, eens per week, die de cyclus van de maan volgt en start rond nieuwe of volle maan.

Een hormooncyclusmassage kan ondersteund werken bij :

  • Migraine, spijsverteringsklachten, disbalans van de stofwisseling,  schildklieraandoeningen, slaapproblemen,  allergieën en huidklachten.
  • Klachten rondom de menstruatie, PMS, postnatale depressie,  de overgang, bij vruchtbaarheidsproblemen en na zwangerschap.
  • Bij een algeheel gevoel van onwel bevinden, (chronische) vermoeidheid, Burn-out, bijnier uitputting.
  • Als onderhoud van het hormonaal stelsel en de daarbij behorende functies.