Voetreflexologie en Hormonen

Wanneer we aan hormonen denken wordt over het algemeen direct de link gelegd naar vrouwen met menstruatieproblemen, zwangerschap (wens) en de overgang. Dat is jammer want (gelukkig) hebben we allemaal een hormoonhuishouding. Zonder afgifte van hormonen zouden allerlei zaken die wij “normaal” vinden niet plaats kunnen vinden! Persoonlijk ben ik dan ook van mening dat de hormoonhuishouding bij mannen veel meer aandacht verdient. Een inefficiënt werkende hormoonhuishouding kan voor allerlei klachten zorgen, zowel fysiek (denk hierbij ook aan het immuunsysteem),  als emotioneel/geestelijk. Ook bij MANNEN!

De naam ‘hormoon’ komt van het Griekse woord “hormao” dat “in beweging zetten” betekent. Dit is precies wat hormonen doen: zij zijn de boodschappers in ons lichaam en zij zijn in staat om via de bloedsomloop te reizen van de plek waar ze worden uitgescheiden (bv. de schildklier) naar de plek waar ze een effect moeten hebben (bv. de darmen of het hart). Het kan een tijdje duren voordat het effect van de hormonen merkbaar is, omdat de doelcellen niet altijd meteen bereikt worden. Hierdoor is het effect meestal niet direct, maar het effect is wel langdurig.

Hormonen zijn dus boodschapperstoffen die in kleine hoeveelheden worden afgegeven door kliercellen.

Hormonen vormen tevens de verbinding tussen lichaam en geest. De zeven hoofdchakra’s staan in verbinding met 7 hormoonklieren, de epifyse, hypofyse, schildklier, thymus, alvleesklier, geslachtsklieren en bijnieren.

De hormoonklieren zorgen voor afgifte van hormonen zodat de spijsverteringsorganen hun werk kunnen doen,  zij regelen de groei van het beenderenstelsel en  botopbouw,  zij geven signalen af aan het zenuwstelsel zodat we letterlijk in beweging kunnen komen,  en kunnen reageren op situaties. Zij beïnvloeden de stofwisseling , bloeddruk, geslachtsklieren,  in feite alle lichaamsprocessen.

Bovendien hebben hormonen een grote invloed op ons gevoel van welbevinden, ons gedrag en karakter.

Hormonen worden getransporteerd door het bloed en afgebroken in de lever.

De hormonen werken niet alleen aan de totstandkoming van de door aanleg bepaalde vorm van de mens tijdens de ontwikkeling, maar ook daarna, aan het behoud van de reeds ontwikkelde organen. Er zijn organen die de eenmaal bereikte graad van ontwikkeling slechts behouden als zij voortdurend het hormoon krijgen toegevoerd, die voor hun ontwikkeling noodzakelijk zijn.

Door allerlei factoren kunnen er verstoringen ontstaan binnen het hormonaal stelsel .

Bijvoorbeeld  door  stress, voeding,  medicatie, ziekte, zwangerschap, de overgang, omgevingsfactoren, emotie etc.
Behandeling van de reflexzones van de hormoonklieren op de voeten kan een middel zijn om het hormonaal systeem te verbeteren en/of te herstellen.

hormoonbehandeling via  voet -reflextherapie

Bij deze behandeling worden de epifyse, hypofyse en hypothalamus, schildklier, thymus, , de alvleesklier, geslachtsklieren en de bijnieren via de reflexzones op de voeten gestimuleerd.  Maar ook het hart, de lever en de darmen worden gestimuleerd.

Een hormooncyclus ‘massage’ bestaat uit een cyclus van 5 behandelingen, eens per week, die de cyclus van de maan volgt en start rond nieuwe of volle maan. Bij vrouwen die menstrueren wordt de cyclus van de menstruatie gevolgd.

Een hormoonbehandeling kan ondersteund werken bij onder andere :

Migraine, spijsverteringsklachten, disbalans van de stofwisseling,  schildklieraandoeningen, slaapproblemen,  Allergieën en huidklachten,  klachten rondom de menstruatie, PMS, Postnatale depressie,  de overgang. Bij Vruchtbaarheidsproblemen en na zwangerschap,

Bij een algeheel gevoel van onwelbevinden/malaise, (chronische) vermoeidheid, Burn-out, ‘bijnier uitputting’.

Als onderhoud van het hormonaal stelsel en de daarbij behorende functies.

Helaas moeten we in de complementaire gezondheidszorg steeds vaker constateren dat er sprake is van disbalans in het hormonaal stelsel. Het is geen overbodige luxe om een hormooncyclus ‘massage via voetreflexologie  te ondergaan.